Treieu bé la llengua! Sabeu quants sabors som capaços de detectar? Sabeu com funcionen les papil·les gustatives?
Aquesta activitat va ser creada pel projecte TRADITOM KIDS que té com a objectiu principal la divulgació científica i l’apropament de la investigació i del projecte TRADITOM als nens, afavorint la motivació i plaer per la ciència, al mateix temps que participen com a subjectes en activitats investigadores. Les activitats de TRADITOM KIDS són lúdiques i busquen, a través del joc, la manipulació i l’experimentació, explicar i conscienciar als nens de la importància de la variabilitat genètica i de la conservació dels recursos genètics, concretat per al cas del tomàquet tradicional.
En aquest taller s’organitzen tres activitats:
Relació entre el sabor i el color del tomàquet: els tomàquets desenvolupen el seu color durant la maduració. La majoria dels tomàquets són vermells quan maduren, amb un alt contingut en licopè, tot i que existeix un elevat nombre de varietats de color groc, marró, taronja i rosa. Se sap que existeix una relació entre el color del tomàquet i el seu sabor, definit com el conjunt de sucres, acidesa i molècules volàtils. La diversitat del color i sabor depenen de la quantitat de carotens produïts i en quin punt la ruta de carotens està afectada. A més, altres factors com el desenvolupament dels cloroplasts i la quantitat de clorofil·les i sucres poden afectar al sabor del tomàquet.
Per demostrar que existeix una relació entre el sabor i el color es realitza una activitat destinada a avaluar el sabor del tomàquet tradicional en funció del color mitjançant un entrenament seguit d’un tast a cegues. S’entrenarà als nens perquè siguin capaços d’associar cada sabor a un color i posteriorment es comprovarà si són capaços de fer-ho deixant-los provar diversos tomàquets de diferents colors amb els ulls tapats.
Test de percepció del sabor: l’habilitat de percebre els sabors està estretament relacionada amb l’habilitat de percebre el PTC (Phenylthiocarbamide), compost que no es troba en la naturalesa i que té un sabor amarg. Les tires PTC permeten classificar a les persones en base a la seva habilitat de percebre aquesta molècula. Algunes persones no perceben res, altres troben que té un sabor molt fort i altres, la majoria, denoten un sabor lleugerament amarg. Els nens es classificaran en supertasters tasters, o nontasters en base a la seva reacció i resposta a la pregunta “Com ho has trobat?”.
Tinció de papil·les gustatives: l’habilitat de percebre el sabor està estretament relacionada amb la quantitat de papil·les gustatives a la llengua. Els supertasters tenen moltes més papil·les gustatives per centímetre quadrat que els nontasters. Per avaluar el nombre de papil·les tenyirem de blau la llengua dels nens amb un caramel, prendrem fotografies de la llengua de cada nen i en base al nombre de papil·les gustatives refarem la classificació de l’activitat anterior.
Apunteu-vos-hi!